terug

GAL-1>16

complexe vectoren in ruimte
ArchiCad is de trots van Graphisoft, dat vanuit Hongarije de wereld wil veroveren of anders die wel wil dienen… mooie woorden schieten tekort, al is het niet vrij van bugs. Het programma is toegesneden op architectuur.
AutoCAD is de trots en melkkoe van AutoDesk, dat vanuit de USA de wereld beheerst als CAD-programma dat alles kan. Dat het daardoor een moeilijk bestuurbare tank op de weg is mag bekend zijn. Het is aanzienlijk gemoderniseerd, maar de opdrachtregelbalk uit de oer/DOS-tijd mag er nooit meer uit, want er zijn oude rotten die zonder dat doodgaan!
Om klanten ook de BIM (Building Information Modeling)-techniek te bieden heeft AutoDesk REVIT op de markt gebracht. Dat werkt vrijwel op dezelde manier als ArchiCad al kan Ben de programma's niet onderling vergelijken, omdat hij na zes jaar eindelijk de duizenden knopjes van ArchiCad weet te vinden en nog steeds moet bijleren. De markt zal beslissen wie wint of overleeft, mogelijk doen ze dat beiden... de één kwijnend, de ander glorieus.
3D-modellen bouwen veel sneller op met de BIM-techniek met parametrische objecten. ArchiCad 12/18 is zelfs super-snel doordat het rekenwerk over 4 processoren verdeeld wordt. Ben vermoedt dat die snelheid t.o.v. AutoCAD 3D ontstaat door een andere stapeling/hiërarchie van de algoritmes. In BIM zijn alle bouwdelen gekoppeld aan referentielijnen / vectoren, die zich a.h.w. opstellen t.o.v. het camerastandpunt, de lichtbron(nen) en het coördinaten nulpunt, alvorens zich uit te vouwen met hun ballast aan attributen (dimensies, materiaal, reflectie/ transparantie/ absorberende eigenschappen).
    Natuurlijk zijn alle elementen gekoppeld aan handige databases, om het ideaal van volkomen integraal ontwerpen in zicht te houden! Ben snapt het idee hierachter, kent het nog niet uit zijn praktijk.
thuis pentekeningen etsen aquarel ontwerpen boek HIGH bouwplaten overige blog